Ford znižuje výrobu v Európe a investuje v Ázii

26.03.2013 Celý región

Bangkok 26. marca (TASR) - Americká automobilka Ford Motor znižuje svoju produkciu v Európe a buduje sedem nových závodov v ázijsko-tichomorskom regióne. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Alana Mulallya, generálneho riaditeľa Fordu.

"Európa nás všetkých znepokojuje," povedal Mulally, podľa ktorého Ford očakáva, že jeho európske závody vykážu stratu zhruba 2 miliardy USD v dôsledku hospodárskej krízy, ktorá tvrdo zasiahla všetky automobilky na kontinente.

Odbyt Fordu v Európe sa už prepadol na 17-ročné minimum, automobilka preto tento rok znížila svoju produkciu na starom kontinente. Podobnú stratégiu uplatnil Ford pred pár rokmi aj v USA. Podľa Mulallya v čase krízy je najdôležitejšie prispôsobiť produkciu dopytu.

Generálny riaditeľ automobilky predpovedá, že Európe nejaký čas potrvá, kým prekoná dlhovú a hospodársku krízu, je však optimistický, čo sa týka predaja na americkom a ázijsko-tichomorskom trhu.

Pripomenul, že zotavovanie americkej ekonomiky sa už odrazilo na raste predaja vozidiel z produkcie Fordu. V ázijsko-tichomorskom regióne zase americký koncern investoval do výstavby siedmich nových závodov, predovšetkým v Číne.

Vlani Ford otvoril novú továreň v Thajsku a ďalšiu v Číne. Práve Čína je najväčším automobilovým trhom na svete. Ázijská krajina pred pár rokmi vytlačila z pozície svetovej jednotky USA a ročne sa v nej predá 19 až 20 miliónov áut. Na porovnanie, v USA sa ročne predá 15 až 16 miliónov vozidiel.
 

Vyberte región